ESP

 • furandos.com

Escura xemeneies / Combustió

Residus generats per la Combustió


Els sutges: Rics en carboni i fàcilment inflamables. Aquests residus NO cremats, transportats pel fum, s'acumulen a les superfícies d'intercanvi ia la xemeneia.


Els quitrans i vitrificats: Aquests residus combustibles i obstructors, originen sovint incendis a les xemeneies. Es creen per la combustió de productes sòlids (llenya, carbó), però també del gasoil quan el cremador de la caldera es desregula.


Els sulfats (anhídrids sulfurosos): Aquests residus no combustibles, generats principalment pels gasoils (domèstics, pesants, etc.), es dipositen en plaques sobre les parets de l'intercanviador, redueixen l'intercanvi calòric i es transformen en àcid sulfúric, molt corrosiu en presència d'humitat.


Un foc amb poc oxigen i/o amb llenya humida genera més fum que conté partícules amb més quantitat de sòlids parcialment cremats que, juntament amb el vapor d'aigua contingut, formaran els tan temuts dipòsits de creosota/quitrà, molt més inflamables que el propi sutge i que fan pràcticament impossible la seva total neteja amb els mitjans habituals. Aquests sòlids s'acumulen ràpidament a la seva xemeneia, que necessitarà ser netejada més freqüentment.


Els gasos de les Xemeneies


El monòxid de carboni: El Monòxid de carboni, és un gas verinós i molt perillós, però encara si tenim en compte que no es pot veure ni olorar, per la qual cosa l'enverinament per monòxid de carboni arriba a donar-se quan una quantitat important d'aquest gas en un moment determinat, o per quantitats reduïdes durant diversos dies.


El monòxid de carboni es produeix en cremar-se substàncies combustibles com altres gasos, fustes, carbó, querosè, petroli, tabac, etc...


Símptomes:


L'enverinament per monòxid de carboni causa mals de cap, marejos, cansament, o malestars estomacals. Els efectes sobre la salut dependran de factors com la concentració de Monòxid de Carboni (Co), la durada a l'exposició i l'estat de salut de la persona exposada.


Si vostè o la seva família té algun o diversos d'aquests símptomes a casa seva i s'alleugen en deixar-la, tornant a tenir-los en trobar-s'hi novament, es podria deure a enverinament per monòxid de carboni.


Eliminar els gasos:


El monòxid de carboni ha de ser eliminat de casa seva casa, la seva xemeneia ha d'enviar aquest gas fora de casa. De vegades passa que les xemeneies no funcionen bé i els gasos en combustió es fiquen a casa seva. Quan la xemeneia està encesa la calor i un bon tir hauria de ser suficient per fer-ho.


Accions en cas de detectar gasos:


Obriu finestres i portes.

Si és possible, apagueu la xemeneia per evitar que continuï generant gasos.

Contacteu amb persona qualificat en reparació de xemeneies perquè detecti i repari l'anomalia.


Si fumeja constantment: El més probable és que el tir estigui tancat, la causa poden ser diverses, com ara animals, nius d'abelles, esquirol etc.. o bé l'acumulació excessiva de brutícia i sutge. Realitzeu un escura-xemeneies i neteja correctes.


Si fumeu esporàdicament: Pregunteu-vos el que s'exposa i seguiu les instruccions per a la solució:


 • Hi surt fum només amb vent exterior fort?


  Això podia ser degut a un corrent descendent creat pel vent. Hi ha casquets de xemeneia dissenyats per desviar el vent i que fa que el vent serveixi d'aspirador de fums per a la xemeneia.

 • El pas d'aire obert està totalment?


  Si la presa d'aire no obre i tanca totalment, feu que un professional us el repari o canviï i fins i tot la posi a la part superior on és més eficaç.

 • Quan es va netejar i va examinar per darrera vegada?


  Cal netejar la seva xemeneia cada any (millor a la primavera a l'hemisferi nord). Això mantindrà la ratlla l'acumulació de sutge i un tir millor, reduirà olors a l'estiu i eliminarà el potencial perill d'incendis de la xemeneia.

 • S'han afegit estructures noves que la poguessin obstruir?


  Si hi ha afegit alguna construcció que pugui obstruir parcialment les sortides de fums, com ara edificis exteriors nous, terrasses, terrats. Normalment se solucionarà donant una mica més de longitud o eixamplant el tub. També podeu posar un ventilador extractor.

 • S'han desenvolupat plantes pel pas del temps?


  El creixement dels arbres, els arbustos i les herbes pel pas del temps pot obstruir les sortides d'aire. Retalleu o elimineu aquestes plantes.

 • S'han fet canvis estructurals a la llar?


  Si heu realitzat algunes renovacions importants a casa vostra especialment aïllaments que evitin el flux d'aire. Recorreu a extractors elèctrics oa l'obertura d'alguna finestra, buit o similar que permeti el flux d'aire adequat.

 • Hi surt fum només amb vent exterior fort?


  Això podia ser degut a un corrent descendent creat pel vent. Hi ha casquets de xemeneia dissenyats per desviar el vent i que fa que el vent serveixi d'aspirador de fums per a la xemeneia.

 • La xemeneia fumeja només acabat d'encès el foc?


  La causa més usual és el temps fred, o també les finestres obertes, els corrents, etc. Tanqueu alguna de les portes o finestres obertes perquè el flux d'aire sigui menor fins que s'escalfi prou perquè actuï el tir.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per al correcte funcionament del lloc web, i si ens dona el seu consentiment,
també farem servir cookies per recopilar dades de les seves visites per obtenir estadístiques agregades per millorar els nostres serveis.